Meubel- en vliegtuigfabriek Pander

Pander maakte zowel meubels als vliegtuigen. Op het eerste oog misschien een vreemde combinatie, maar in de begintijd van de luchtvaart werden vliegtuigen ook van hout gemaakt.

Meubelfabriek

In 1887 opende Hendrik Pander (1842-1893), de zoon van Klaas, in Den Haag de Pander Meubelfabriek aan de Zuid-Westsingelgracht (nu het Buitenom) met een grote meubelwerkplaats. Hier was voorheen de meelfabriek Hollandia gevestigd. Rond de eeuwwisseling maakte Pander ook matrassen met kapok en springveren. De naam van het bedrijf werd veranderd in H. Pander & Zonen. Na het overlijden van vader Klaas nam Hendrik de handel over. In 1893 volgde zijn zoon Klaas Gerard hem op.

Bekijk hier een oud filmpje waarin hout vanuit de gracht van het Buitenom de fabriek wordt ingeladen. (Via het Haags Historisch Museum)

 

Vliegtuigfabriek

Tussen 1924 en 1934 had Pander ook een vliegtuigfabriek. Vliegtuigen waren in die tijd van hout gemaakt met dezelfde houtbewerkingstechnieken die Pander al kende van de meubelbouw.

Na de oorlog, in 1955, ontstond na vele fusies de N.V. Verenigde Meubeleringsbedrijven, waar Pander deel van uitmaakte. Daarna ging het slechter, en in 1985 sloot Pander na 130 jaar definitief de deuren.

 

 

 

Bron: Pander Wiki